Populära data utbildningar

Populära data utbildningar

Idag finns det många datautbildningar ute i landet att välja på. Oavsett om du vill läsa på universitet, yrkeshögskola eller en privat utbildning kommer du ha många alternativ att välja mellan. Flera av de populära utbildningarna är sådana som ger en rak väg in i yrkeslivet direkt efter utbildningen.

Datautbildningar: Mångfald av val för framtidens yrkesmöjligheter.
Datautbildningar: Mångfald av val för framtidens yrkesmöjligheter.

Vilka IT-utbildningar är populära för tjejer?

Nu för tiden är det inte lika stor skillnad mellan vilka IT-utbildningar tjejer och killar väljer jämfört med hur det såg ut tidigare. Men vissa skillnader går det fortfarande att se. De IT-utbildningar som kvinnor framför allt söker sig till är utbildningar på yrkeshögskola, gärna inriktade mot en kreativ nisch inom IT.

När du väljer att gå en utbildning på en yrkeshögskola, en så kallad YH-utbildning, kommer du få utföra många fler praktiskt moment än på universitet eller högskola. 

Meningen med en YH-utbildning är att du ska få praktiska yrkesfärdigheter. På så sätt blir det enkelt att komma ut i yrkeslivet direkt efter avslutat utbildning. I en YH-utbildning ingår alltid LIA, lärande i arbete. Många får också jobb på sin LIA-plats efter utbildningen.

De yrkesområden inom IT-utbildningar som är populära bland tjejer rör sig ofta om skapande. Exempelvis är speldesign och sociala medier två populära inriktningar på IT-utbildningar för tjejer.

Var finns det bästa utbildningarna inriktad mot data och IT? 

Vilka utbildningar som är de bästa beror delvis på vilken typ av utbildning du är ute efter. Vill du ha en längre och mer gedigen IT-utbildning bör du söka dig till universitet eller högskola. Exempelvis är både datavenskap och systemvetenskap två riktigt bra utbildningar som öppnar många dörrar inom IT-branschen. 

Du hittar utbildningarna inom data- och systemvetenskap på många universitet och högskolor. KTH i Stockholm och Chalmers i Göteborg är dock två prestigefyllda universitet som väger tungt på ett CV.

Söker du istället en YH-utbildning finns det många skolor du kan vända dig till. Kvaliteten på YH-utbildningar kan dock variera mycket och det är bra att välja en populär och omtyckt skola. Två riktigt bra yrkeshögskolor med flera IT-utbildningar är exempelvis Nackademin och IT-högskolan.

Även skolan Hyper Island är en populär skola för IT-utbildningar. Där hittar du både YH-utbildningar samt kortare utbildningar som du själv behöver bekosta. Hyper Island finns på många platser runt om i världen och har även distansutbildningar. De är kända för att ha en mycket internationell profil på sina utbildningar.

Var i landet ligger utbildningarna?

Störst val av utbildningar kommer du ha i någon av de största städerna, det vill säga Stockholm och Göteborg. Exempelvis Nackademin ligger i Stockholm medan IT-högskolan finns både i Stockholm och Göteborg. Det är också i de två städerna som du hittar både KTH och Chalmers.

Men bra IT-utbildningar finns faktiskt runt om i hela landet. Till exempel Hyper Island har utbildningar i Karlskrona. Så gott som alla universitet och högskolor i Sverige har olika typer av IT-utbildningar, även om utbudet inte alltid är lika stort. 

Även YH-utbildningar hittar du i många städer runt om i Sverige, även i mindre städer. Vill du dock gå en särskild inriktning kan du behöva flytta till andra delar av landet.

En stor fördel är att idag finns många utbildningar på distans. Vissa av dem kan du genomföra helt och hållet online, medan andra har några fysiska träffar.

Finns det utbildningar i andra delar av världen?

Självklart kan du även vända dig utanför Sveriges gränser för att hitta bra IT-utbildningar. Exempelvis Hyper Island är en internationell akademi som har utbildningar i många länder. Du kan även välja att läsa på universitet i andra delar av världen. 

Fördelen med att gå en utbildning i ett annat land är att du kan få ett mer internationellt perspektiv. Däremot får du räkna med att utbildningen är på engelska och därför krävs det goda språkkunskaper från din sida.